Позначки


http://www.karpaty.info

Бойківська кухня майже нічим не відрізняється від гуцульської – ті ж пироги, книші, голубці, бринза, страви з грибів, кукурудзи тощо. Інші бойківські страви не є такими популяризованими, очевидно, через відсутність закладів громадського харчування, які пропонують місцеву кухню. Сучасна ж бойківська кухня багата на м’ясні страви (печені, ковбаси, сало, сальцесони тощо) та вироби з тіста.

Бойківські страви
Ощипок – прісний корж із вівсяного борошна. У прісний хліб додають також варену товчену картоплю („буляник”, „більбяник”).

Киселиця – вівсяний кисіль. Вівсяну муку грубого помолу розчиняють, через півдоби проціджують та варять на малому вогні. У деяких селах додають в кисіль вівсяну крупу.

Квасненка – страва, подібна до борщу, але з додаванням слив.

Чир – вівсяне борошно, зварене на воді. Подібно до чиру готують „голомбець” („гембуля”, „гамбец”) – густу замішку з вівсяної та кукурудзяної муки. Їдять ці страви з молоком, сметаною чи олією.

Пироги – вареники з квашеною капустою, вареною товченою картоплею, бринзою, сиром і картоплею, влітку – з чорницями. Мастять вареники салом, олією, рідше – маслом.
З вареничного тіста у гірських селах готують паленички та домашню локшину („тісто”, „галушки”, „різанки”).

Мачанка – м’ясо птиці дрібненько ріжуть, ставлять варити, додають порізану моркву, петрушку, підсмажену цибулю. Вкінці з’єднують з підсмаженим борошном, розведеним бульйоном або водою, додають сіль, перець, прикрашають зеленню петрушки. Страву можна готувати також з грибів. Їдять мачанку без приборів, вмочуючи в неї хліб.

Книглі – смажені пальчики з тіста на основі картоплі та борошна.

Особливою різноманітністю відзначаються страви з тертої картоплі: пироги, печені бульбяники, треники, млинці-деруни („трені пончики”, „пляцки”, „терчаники”), галушки.

На свята печуть м’ясний рулет, багато солодкого печива: рулети (завиванці, крученики), рогалики, сирники, коржі (пляцки), печиво (пальчики), бісквіт (цвібак), медівники.

У гірських районах побутує традиційний сос – чорниці та червоні порічки, засипані цукром.

Ми описали найпоширеніші страви Карпатського регіону та подали типові рецепти. Але звичайно ж, у різних селах кожна господиня має свої секрети приготування їжі.

Advertisements