Позначки


Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

25 квітня 2013р.
У закарпатському Перечині представили мистецтво лемківської писанки (ФОТО)
Сьогодні у самісінькому центрі закарпатського міста Перечин під відкритим небом відбувся фестиваль «Свято лемківської писанки».

У закарпатському Перечині представили мистецтво лемківської писанки (ФОТО)

Приурочений до прийдешнього свята Воскресіння Господнього, фестиваль його органзатори вперше “винесли” на відкрите повітря, розповів голова Закарпатської організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса.

«Це вперше фестиваль лемківської писанки «вийшов» на вулицю – раніше він влаштовувався завжди у приміщенні, наприклад, у районному будинку культури. Але, проведення свята під відкритим небом дає надію, що таким чином мистецтво розпису лемківської писанки ще більше «піде в люди», все більше популяризовуватиметься», – розповів Василь Мулеса.

Лемківська писанка, каже голова обласної організації тоариства «Лемківщина», має свої характерні і впізнавані ознаки. За його словами, «лемкіська писанка відрізняється від бойківської чи гуцульської меншою «насиченістю», простотою і лаконічністю візерунка, вона несе в собі менше знаків, а відтак, менше змістове навантаження. І цьому теж є своє пояснення: лемки дуже прості у плані спілкування із навколишнім світом, одним штрихом вони можуть сказати дуже багато».

Для участі у фестивалі кожна сільська рада Перечинського району, розповів Василь Мулеса, «делегувала» своїх представників. Окрім робіт досвідчених майстринь-писанкарок на святі були присутні й «великодні вироби» вихованців навчальних закладів. Паралельно проводилась виставка живопису митців Перечинщини.